Fakta om Armenia

Choose language: 

 

 

 

 

Fakta om Armenia

 

Offisielt navn: Den Armenske republikk

Hovedstad: Jerevan

Største byer: Jerevan, Giumri, Vanadzor

Språk: Armensk, og russisk snakkes av de fleste

Areal: 29800 km2

Grenser: Azerbaijan-proper, Azerbaijan-Naxcivan, Georgia, Iran, Tyrkia

Folketall: 2,9 millioner

Myntenhet: dram (AMD)

Klima: Tørt og kontinentalt. Gjennomsnittig temperatur om sommeren er +20 grader C, om vinteren -15 grader C.

Høyeste punkt: Aragats Lerrnagagat' 4,090 m

Høyest og lavest: Laveste punkt: Debed River 400 m

Naturressurser: gull, kobber, zink og aluminium.

Etniske grupper: Armenere 97,9%,  russere 0,5%, Yezidi-kurdere 1,3%, andre 0,3 %  (folketelling fra 2001)

Religioner: Armenian Apostolic 94%, andre kristne 4%, Yezidi (Zoroastrian/animist) 2%

Internett landskode: .am

Historisk informasjon:

Armenia er et meget gammelt land med røtter tilbake til 6 århundre f.Kr. og regnes å være verdens eldste kristne land. Selve armenernes historie går tilbake til  år 10 000 f.Kr. Gjennom sin historie har Armenia vært en slagmark for mange erobrere og mange imperier, men også en bro mellom sivilisasjoner og kulturer. Gjennom sin 2700-årige historie har Armenia vært erobret av perserne, av Alexander den store, av Romerriket og Bysants, av araberne, mongolene, tartarene, og tyrkerne. .I 2001 feiret Armenia 1700-års jubileum som kristen nasjon. Det er faktisk det eldste kristne land i verden, og til skille fra andre land som har en tilsvarende lang historie som kristne nasjoner er det ikke bekvemmelighet som har bevart Armenia som et kristent land. – tvert i mot.  Deres troskap mot den kristne tro har kostet armenerne ufattelige lidelser, det er mindre enn 100 år siden et sted mellom 1.5 og 2 millioner armenere ble drept og torturert i Tyrkia..  Før man går inn på armenernes lidelser i vår nære fortid skal vi gjøre et langt hopp bakover i tid for å forstå den unike sivilisasjonen og deres opprinnelse

Armenia er et lite land med kontraster og kultur, med utrolig vakkert landskap som er kilden til mange historiske begivenheter.  Armenia ligger inneklemt mellom Tyrkia, Iran, Aserbajdsjan og Georgia. Det danner en korridor som forbinder Europa med Asia, noe som har ført til at Armenia har utviklet et eget og særpreget kultur.

Det første kirkesamfunn i Armenia ble grunnlagt i det  første århundre, og derfor kalles kirken apostolisk.  Kirkens overhoder og patriarker er Garegin den II (katholikos-patriarken av Echmiadzin og Armenia) som er kirken høyeste overhode, og Aram 1 (patriarken av Kilikia for Midtøsten) innehar kirkens nest høyeste embete.

 Det Armenske språk er en selvstendig gren av den store induevropeiske språkfamilien som også Norsk og andre evropeiske språkfamilier hører til. Men armenerne kaller seg selv for Hay, som stammer fra kongedømmet Hayasa-Azzi, et navn som tyder på proto luwisk språk og dermed på en tid lenger tilbake enn til det anatoliske språket, den første grenen av det indoeuropeiske språk treet

Armensk språk har mange karakteristiske språklige trekk felles med gresk. Men ordforrådet er sterkere preget av lånord fra persisk. Språket i den eldste litteraturen fra 5, 8 årh e. kr kalles klassisk Armensk eller gammel Armensk som omfatter stor sett teologiske historiske skrifter. Den tippe skrifter kan man finne i Matenadaran.

Det historiske Armenia var mye større enn det moderne landet, som bare er 10 % av den opprinnelige størrelsen. Det inkluderte mye av det som i dag er det østlige Tyrkia. Faktisk ligger den tidligere armenske hovedstaden Ani nå i Tyrkia. Før 1915 hørte den østlige halvdelen av dagens Tyrkia til Armenia, noe det gjorde i tusenvis av år. Selv under erobringene til grekerne og romerne hadde armenerne kontroll over området sitt, og klarte å komme frem til fredelige løsninger med begge rikene. Det var først da tyrkerne utførte det armenske folkemordet  i 1915 at det moderne Armenia ble opprettet.

Copyright © 2015 Armenian Cultural Association in Norway. All Rights Reserved.


                         info@armenia.no    www.facebook.com/ArmenianCulturalAssociationInNorway

                         www.Armenia.no     www.facebook.com/folkemord1915