Visit Armenia

Choose language: 

 

 

 

 

     

      ARMENIA - Reiseinformasjon
 

 ARMENIA- PERLEN I VEPSEBOLET

Deler fra artikkelen

av Ivar Benjamin Østebø

NOMAD Reisemagasin

November 2013 - Utgave 1De kanskje kuleste stedene å besøke akkurat nå er landene som snart vil få en stor vekst i turisme. De stedene som er trygge og tilgjengelige, men som enda ikke er oppdaget av den store massen. Armenia er et slikt sted. Lokalisert midt i smørøyet i en region som historisk sett er preget av de verste konfliktene, representerer Armenia et trygt og friskt pust for turister.


 Armenere er et varmt folk. Uansett om du forstår hva de sier eller ikke, føler du deg nesten alltid velkommen, og de er like nysgjerrige på deg som du er på dem. Dette er med god grunn, det er ikke mange vestlige attenåringer som farter rundt i Jerevan i juli måned. Språklig går det i armensk, russisk og engelsk – i den rekkefølgen. Du MÅ ikke nødvendigvis mestre noen av de to førstnevnte, men alt vil gå mye lettere med litt basiskunnskap. Hovedregelen er at unge som regel kan litt engelsk, og de over 30 oftest ikke kan et kløyva ord. Språkbarrieren representerer mer en forsinkelsesfaktor enn et problem, da man som regel klarer gjøre seg forstått til slutt uansett. Det som kom mest overraskende på undertegnede er hvor fort man setter seg inn i den lokale rytmen. Alt går litt senere enn i vesten, både servering på spisesteder og infrastrukturen, men det er noe herlig laidback over hele scenen. I sommermånedene er landet et mekka for oss b-mennesker, da det ofte er for varmt ute til at noen gidder gjøre noe før 12-13 tiden.


Det er om kvelden Jerevan våkner, når temperaturene har nådd et behagelig nivå og folk finner det for godt å besøke det vakre bysentrumet. Jerevan er en spesiell by. På en side representerer byen en glemt tid, spesielt forstedenes kalde sovjetarkitektur og de brede sentrumsgatene tar deg rett tilbake til 80-tallet. Byen i seg selv er ikke noe metropol i samme forstand som Istanbul og Berlin, men et avslappet sted for lange kvelder med gode samtaler og større mengder brandy og Khorovats (BBQ).


Matmessig varierer nivået i forhold til preferanser. Er du vegetarianer eller generelt negativt innstilt til rødt kjøtt vil du ha en klart større utfordring enn om du ikke er det, men spesielt grillmaten er i verdensklasse både på smak og pris.


Er du tilhenger av historiske monumenter vil du ha nok å fylle tiden din med i Armenia. Landet innførte kristendom som statsreligion allerede på 300-tallet, og du finner hundrevis av sceniske kloster (vank på armensk) spredt rundt i det fjellrike landskapet. En tur til Armenia er ikke komplett uten minst en utflukt til for eksempel Geghardklosteret og Garnitempelet. Disse to, sammen med Sevan og Khor Virap lar seg fint gjøre på dagsturer fra hovedstaden. Det er også mulig å dra på guidede

turer til Tatevklosteret sør i landet, samt den ikke-anerkjente republikken Nagorno Karabakh (Artsakh på armensk). Karabakh/Artsakh representerer et av de mørkeste kapitlene i armensk kultur, da dette området har svekket forholdet mellom Armenia og Aserbajdsjan drastisk. Sammen med Tyrkia og den evinnelige diskusjonen om folkemordet som tok sted i

1915 har dette ført til at Armenias grenser til Tyrkia og Aserbajdsjan er stengt, og grenseområdene rundt bør unngås som turist.


På tross av dette vil du med bruk sunn fornuft ha en trygg og lærerik tur til Armenia. Du vil nyte ekstremt god mat og drikke til en utrolig lav pris, møte vakre og interessante mennesker, og kanskje mest av alt oppleve noe som setter samtlige fordommer du kanskje ikke visste du hadde om eks-sovjet landene på prøve.


Yes kez sirum em, Hayastan (Elsker Deg Armenia)!

Reise til Armenia

Bo-Nicolai Blogg

tirsdag 26. april 2011Vil absolutt anbefale å reise til Armenia, spesielt om en er interessert i natur eller gammel historie. Det er relativt billig å feriere der, selv om hotellene er noe over generelt allment øst-europeisk nivå i pris. Landet er veldig åpent, og det er informasjon på engelsk nesten overalt. Selv langs veiene og på utsiden av butikker, ihvertfall i nærheten av Jerevan, er det som regel skrevet på armensk, engelsk og russisk. Engelsk-kunnskapene blant folk flest er så som så, men en av de hyggelige resepsjonistene på hotellet kunne fortelle at man nå begynte å lære engelsk fra man var 7 år eller så. Noe av det flotteste med Armenia er kanskje menneskene. Ved siden av at det er mange særdeles vakre både menn og kvinner å se, er folk også veldig åpne, og smiler oftere enn i mange andre øst-europeiske land, selv om man tidvis også ser mer roping og voldsomme fakter.


Les mer her...

Armenia – gammel kultur og folkemord

ViaTours ReisebloggHvorfor valgte jeg Armenia?

Liksom mange andre i min aldersmodne bekjentskapskrets har jeg besøkt mange land og søker stadig etter ukjente steder. Etter et besøk i Russland tidligere på året ble interessen for de gamle sovjetstatene vakt. Muligheten dukket opp for en gruppetur til Armenia og mine kunnskaper om landet var nærmest null. Ja, jeg hadde hørt de hadde vært et forfulgt folkeslag fordi jeg en gang kjente en usedvanlig vakker svenske som visstnok var av armensk herkomst. Reiseruten inneholdt besøk av gamle kirker og klostre, i snitt 3-4 pr dag, så ureligiøse meg reiste av gårde med en god porsjon skepsis selv om mange av dem sto på Unescos Verdensarvliste.


Flyreisen frem og tilbake til hovedstaden Jerevan var ikke så lang, men tungvint med mye venting. Den lokale guiden viste seg være svært profesjonell, engasjert og uhyre kunnskapsrik.


Les mer her...

Armenia – del 2; steder å besøke

ViaTours ReisebloggHer er reiseruten vår som kanskje kan gi noen tips til den som har lyst til å reise til Armenia. Vi var der i begynnelsen av september og det var varmt og deilig. Visum ble forøvrig ordnet relativt greit på flyplassen ved ankomst.:

Dag 1: I Jerevan og utflukt til Echmiadzin, vakkert kloster og kirkeområdet, hvor vi overvar søndagsmessen. Folk kom og gikk til sang, musikk og prester i sorte, lange kapper og spisse hetter. Videre til St. Hripsime kirken hvor det var bryllup og ned i en krypt med Hripsimes kiste og stener som skulle være brukt da hun ble stenet. Videre til Zvarnots, imponerende tempelruiner fra 600-tallet.


Les mer her...

Populære TV Reiseprogrammer om Armenia Copyright © 2015 Armenian Cultural Association in Norway. All Rights Reserved.


                         info@armenia.no    www.facebook.com/ArmenianCulturalAssociationInNorway

                         www.Armenia.no     www.facebook.com/folkemord1915